Porslinsfestivalen i Lidköping 2024 | 24 Augusti

Årets tema är keramik + mat = det dukade bordet.

Ett äktenskap genom tiderna

Porslinsfestivalen 2022 håller på i dagarna tre! Fredag 19/8 startar den estetiska tävlingen redan kl 9 på morgonen. Kl 12 är det dags för den officiella invigningen som i år leds av Ika Johannesson, journalist, publicist, programledare och författare.

Ika var programledare av serien ”Dreja – en kärlekshistoria” som sändes vårvintern 2022. Hon är därtill keramiker och kommer att ställa ut objekt från serien under festivaldagarna. Under fredagseftermiddagen inviger även Ika utställningen The Dressed Table. Det bjuds på ”mästarsnack”, föreläsning, panelsamtal och clinics!

IKA JOHANNESSON

Ika Johannesson har jobbat som kulturjournalist i 25 år, framför allt för SVT, Dagens Nyheter och magasin som Di Weekend, Filter och VI läser. Fokus har främst varit musik och populärkultur. 2011 kom boken Blod Eld Död, om den svenska döds och black metal-historien.

Men för sex år sedan provade hon att dreja och blev totalt insugen i lerans värld. Idag hänger hon allra helst i sin verkstad och hur den kärlekshistorien utvecklats kan man se i serien Dreja på SVT Play. 

Foto Karl Nordlund

Under lördag 20/8 går den tekniska tävlingen av stapeln på morgonen för att pågå hela dagen till final och prisutdelning. Dagen bjuder på flertalet keramiska aktiviteter runt om i tälten. Det blir musik med Mockingbird Hillbillies och det traditionella Kaffekalaset. Kaffe i Rörstrands Pli Blanc och som ingår i priset samt kaka därtill. Missa inte!

Söndagen 21/8 bjuder programmet familjedag och innehållet i en del tält skiftar om till aktiviteter för barn och ungdom. Prova på leran i olika former och istället för kaffekalas blir det saftkalas i mugg från Rörstrand, som även den ingår i priset. I ett av tälten finns keramiska pennor för att dekorera muggen som sedan kan brännas i hushållsugn.

Samtliga dagar i tält 6 – ”Porslins-Cross” kan du krossa porslin som du antingen har med dig eller befintligt. Skärvorna kommer att återbrukas för ett offentligt verk och på så vis blir dina skärvor en del av verket ”PIECE by PIECE”.

Ytterligare nytt för denna Porslinsfestival är att du kan under lördag 20/8 se drejmästerskapen online via livestreaming. Streamingen kommer att sändas på några publika skärmar i Lidköping och du som inte kan besöka festivalen kan följa drejningen och finalen från dina media.

Plats och tid för samtliga dager hittar du i programmet nedan som du också kan ladda ner och/eller skriva ut.

Nya Rörstrand Museum är projektägare för Porslinsfestivalen och finns med i flera programpunkter. Under branschdagen 19 augusti invigs och presenteras utställningen Ruhwald vs. Stålhane. Museet har introduktion till de nya utställningarna varje hel timma och välkomnar barn att måla mönster och hitta djur. Fri entré under festivaldagarna 19-21 augusti.  Se program nedan.

Sedan flera år samlar keramiken Anders Ruhwald på stengods av Carl-Harry Stålhane, formgivet för Rörstrands porslinsfabrik på 1950- och 60-talen. Anders Ruhwald har fascinerats av Stålhanepjäsernas perfektion och tekniskt avancerade glasyrer, som var frukten av ett nära samarbete mellan olika yrkeskompetenser på fabriken. Läs mer.
 
Carl-Harry Stålhane, vaser, stengods, 1950-tal. Foto: Clare Gatto.

Porslinsfestivalen 2022 är kostnadsfri

De tre festivaldagarna är till viss del fortfarande öppna. Programmet fylls på efter hand och kan komma att ändras.

Mockingbird Hillbillies

är ett band från Billingehill i södra Sverige.

Deras låtskrivande är influerat av country folk, blues, rock, pop och bluegrass. Bandet bildades våren 2010 och spelade då först covers med sitt speciella akustiska sound.

Mockingbird Hillbillies släppte 2018 sin första egna LP/CD ”Tracks” med hembryggda låtar. Musiken är inspelad på deras egna bakgård på Strawberry Studio utanför Skövde.

Låt dig förföras av Mockingbird Hillbillies unika sound.