POST PORSLINSFESTIVAL

Bilder från The Dressed Table ingen fick se! Smyckningen under framväxande och på kvällen med belysning. Håll till godo! 

THE DRESSED TABLE & DE KERAMISKA MÄSTARNA

I år vill vi lyfta fram yrkesskicklighet i hantverket och hantverkskunnandet inom det keramiska området.

Under fredagen 19 till lördagen 20 augusti bjuder Porslinsfestivalen på utställningen The Dressed Table, där tio keramiska mästare presenterar sin keramik. Utställningen visualiseras på en lång catwalk med fyra kuvert per mästare, bombastiskt smyckat av formgivare/konstnär Åsa-Karin Karlén och Christian Johansson.

Under invigningen av utställningen blir det samtal med både mästarkeramiker och formgivare/konstnär ledda av moderator Ika Johannesson från SVT. Producent och programledare av serien ”Dreja – en kärlekshistoria” som sändes i vintras. Ika är även keramiker och kommer att ställa ut objekt från serien under festivaldagarna.

Dessutom får Porslinsfestivalen celebert besök av Petter Johansson, f d kock på Frantzén i Stockholm och runt om i världen. Petter och Ika kommer att samtala om matpresentationer och den unika keramikens betydelse i sammanhanget. Mötet mellan keramik och mat!

Samtalen sker i samband med invigningen av The Dressed Table i tält 2, tillsammans med några keramiska mästare och våra formgivare.  

PETTER JOHANSSON

född 1984 i Linköping och uppvuxen de första 16 åren i Kisa Östergötland. Därefter spenderade jag ca 11 år utomlands bland annat i Norge, England, Frankrike, USA. År 2011 kom jag hem till Sverige och sedan dess har jag varit anställd hos Frantzen. 

Först i gamla stan på Frantzen/Lindberg. Därpå Frantzen – The flying elk, Frantzéns kitchen i Hongkong, Studio Frantzen. Nya Frantzén, Restaurant Zén, systerrestaurang till Frantzén i Singapore. Båda med 3 michelinstjärnor.

Följande planerade jag Shanghai, Bangkok och var med att öppna Astoria innan jag sedan 2021 sa upp mig och lämnade Frantzén 

UTSTÄLLARE PÅ THE DRESSED TABLE

ANNA LINDELL

Jag inspireras av naturens förmåga att ständigt skapa balans. Att se hur allt har en funktion ett mål och en mening. Ett samspel att värna och förundras över.

Målet med mitt arbete som krukmakare är att förmedla skönhet, glädje och njutning. Inte bara genom att se, utan även genom känslan, när man håller något jag drejat i händerna, och läpparna möter koppens kant.

På min hemsida annalindell.se  finns ett par filmer och länk till mitt instagramkonto @rosendalskrukmakeri

Lite om vad andra tycker om mig och det jag själv uppskattar.

foto Rocco Gustavsson

ÅSA FÄLLGREN

Jag har varit verksam keramiker i snart 30 år. 1992–94 gick jag på Porslins- och Keramikindustriskolan i Lidköping. 1995 efter avslutad utbildning startade jag egen studio och jobbade deltid bland annat på Keramikskolan som lärare i drejning, dekortekniker och olika bränningsmetoder.

Jag gör oftast bruksföremål, med egen glasyr och dekor mest i stengods eller porslin och bränner både reducerat och oxiderat, beroende på det uttryck jag tänkt mig. Min huvudsakliga framställningsmetod är drejning och arbetar i stengods eller porslin. Jag tillverkar mina egna glasyrer och sintringsengobe.

Jag har gjort en del offentliga utsmyckningar i min förra hemkommun Götene och tex gjort all keramik till Arn-filmerna, efter historiska förlagor.

Sedan 1992 har jag deltagit i Porslinsfestivalen i Lidköping, och tävlat i Drejarmästerskapen. 1999 vann jag den tekniska grenen för damer och kom tvåa i estetiska. De flesta andra gångerna har jag kommit trea.

2018 deltog jag i VM i Italien för tredje gången i min keramiska karriär och kom återigen på tredje plats bland damerna. 2019 kom jag trea i NM, på porslinsfestivalen i Lidköping.

BENTE BROSBØL HANSEN

”Jag arbetar med dekorer av detaljerade mönster. Att få form och mönster att bli en helhet är min utmaning.”

År 1978 började jag som lärling på Birkerøds Pottemageri i Danmark. Fyra år senare, efter avlagt gesällprov, var jag färdigutbildad krukmakare. Efter några år som frilansande produktionsdrejare for jag över sundet för att bli delägare i en stenkärlsfabrik för saltglaserad keramik i Skåne. Från 1994 har jag haft egen verkstad och butik på Söderåsen i Klåveröd, Skåne. Närheten till naturen och lugnet i omgivningarna ger både inspiration och arbetsro. Utanför min verkstad har jag nyligen byggt en vedugn för keramik, ett spännande komplement till gasugnen där inne.

Jag arbetar i stengods. Allt jag gör, litet som stort, drejar jag för hand. Det blir både bruks-och konstkeramik. Mina dekorer har kommit att bli mitt signum; geometri, tredimensionalitet och precision. Med hjälp av maskeringstejp och latex får varje objekt ett helt unikt utseende.

​Under åren har jag tävlat en del i drejning – är världsmästare 20 gånger om i teknisk klass, dansk mästare i frihandsdrejning och nordisk mästare.

CAROLINE FREDRIKSSON

KERAMIKER • DESIGNER • FORMGIVARE

Jag är utbildad keramiker och formgivare och designar och producerar alla mina alster för hand i min verkstad.

Ett kännemärke för mina produkter är att de främst är gjorda i tunt porslin och i stilrena former som ger en känsla av lätthet och exklusivitet.

“Jag värdesätter kvalité och yrkeskunskap och ställer oerhört höga krav på min prestation. Tack vare det, håller mina produkter en hög standard. Jag vill skapa saker som kan förgylla människors vardag, porslin som går att använda varje dag, men som känns lika lyxiga som till en helgdagsbjudning”

JAN-ÅKE ANDERSSON
Jan-Åke arbetar främst med vedbränd keramik enl. anagamatekniken och var också den som först introducerade tekniken i Sverige. Han tillverkar bruksföremål som exempelvis vaser, skålar och tallrikar, men även en del konstkeramik som t.ex. kistor. Han drejar, kavlar och bygger sina rustika och kraftfulla föremål enligt olika teman.
Han har fått flera stipendier och har haft separatutställningar vid bl.a. Kaolin Stockholm, Lerverk Göteborg, Lidköpings konsthall, Stallet Mariestad m.fl. Han har också deltagit vid samlingsutställningar vid Museum of Art Cedar Rapids och Museum of Art Iowa City i USA, Bangsboomuseet i Danmark, Liljevalchs i Stockholm, Rörstrands Museum, Röhsska i Göteborg samt i många andra Svenska städer. Jan Åke har också haft flera Svenska och internationella uppdrag. Hans föremål är signerade ”JÅA” eller ”Jan Åke Andersson”.
LENNART EISENHART

På Krukmakargården i Karlskoga har vi format och skapat keramik sedan 1978. Vi är ett familjeföretag i andra generationen där tradition kombineras med modern formgivning. Tillverkningen sker gemensamt, sida vid sida mellan Lennart Eisenhart och Annika Eisenhart-Montelius.

Numera deformeras de perfekta runda formerna med slag och nyp. Skurna skålar och vaser har länge varit en specialitet. I verkstaden pågår mycket experiment med egna leror och glasyrer. Vi producerar tunt unikt drejat porslinsgods i klara färger samt kortare serier av bruksgods.

Vi lär även ut vårat hantverk i form av olika kurser.

MEDLEM I

KIF

Konsthantverkcentrum

BUS

 

 

CALLE FORSBERG

I sena tonåren hade jag förmånen att få praktisera och arbeta hos min faster Hertha Hillfon. Jag fick 8 kr i timmen. Den modesta lönen kompenserades av att arbetsuppgifterna till stor bestod i att ligga på ett podium och äta jordgubbar och vindruvor medan hon skulpterade min fot. Det här var runt 1970 och det var mycket annat som påkallade uppmärksamhet. Jag ville förändra världen och det fanns inte plats för någon keramik.

Tio år senare köpte jag en sparkskiva och satte den i vardagsrummet. Sedan dess har drejskivan snurrat. Jag gillar att göra det som vi kallar bruksvaror. På engelska säger man tableware. Och det är det som det handlar om ‐ varor för bordet. Det som vi behöver för att kunna servera maten och äta den; tallrikar, skålar av olika slag, kannor, uppläggningsfat, burkar och saltkar. Jag gillar det enkla och det som känns självklart. Är skålen vacker och funktionell så är den bra.

Vägen framåt går bakåt. Jag vill fortsätta att lära mig mer om vedeldning och bränna med gas för att kunna använda gamla glasyrer som chün, celadon, oxblod och tenmoku. Glasyrer som är beroende av brännas i en reducerande atmosfär, dvs med en öppen låga. Tanken är att det skall återspeglas på hemsidan.

NINA BERGQVIST

Jag är född och uppvuxen i Mariestad

Min keramiska karriär startade på Porslin- och Keramikindustriskolan i Lidköping. Skolan startades av Carl-Harry Stålhane och Kent Ericsson år 1988. Där fick jag kunskaper om keramisk produktion och tillverkning inom keramikindustrin. Det var främst två tekniker som jag då prioriterade; drejning och gipsteknik. Jag utbildade mig till gipsmodellör, den första kvinnliga i Sverige!

År 1996 startade jag mitt första företag, Lidköpings Keramik, ihop med  Kent Ericsson. Vi inriktade oss på att tillverka åt  formgivare och keramiska företag.

Sex år senare, 2002 startade jag mitt första egna företag, Formfabriken. Där arbetar jag med tillverkning åt formgivare men har också en egen produktion.

Sedan 1992 har jag deltagit i flera drejmästerskap i Norden där jag vunnit 1:a och 2:a placeringar. Jag har deltagit i drejnings VM i Italien, där jag vunnit två gånger. År 2017 fick jag & Calle Forsberg Mästarbrev som krukmakare. De första på 26 år!

Jag har alltid varit intresserad av färg och form och hämtar mycket av min inspiration av arkitektur och vår fantastiska natur.

PARADISVERKSTADEN

Paradisverkstaden är ett familjeägt företag som arbetar med stengods lera i alla former. Vi formger och tillverkar allt från mindre bruksföremål och serviser till större skulpturala objekt. Hjärtat ligger på Öland där Eva ( Textil ) och Olof ( Keramik ) Paradis träffades under sin hantverksutbildning på Capellagården och senare startade Paradisverkstaden närmare 50 år sedan.

Döttrarna Hannah och Moa som numera driver Paradisverkstaden är utbildade på Konstfack, Beckman School of design och Konsthögskolan i Malmö. Alla i Familjen Paradis har egna formspråk och egna kollektioner. På Paradis upplever du något unikt när alla i en familj valt den estetiska yrkesvägen väljer att skapa och driva företag tillsammans.

Vi samarbetar gärna med andra konstnärer, krögare, arkitekter för att ta fram platsspecifik keramik för speciella miljöer. Vi finns representerade i Sverige och internationellt. Vår vackra butik och spännande verkstad är ett välbesökt utflyktsmål på Öland öppet året om. Här kan du se utställningar, inspireras, njuta, ta en fika inne eller ute i den lummiga trädgården, kika in i verkstaden och handla konstobjekt, vackra ting för det dukade bordet, hemmet eller trädgården. Vi önskar besökaren en sinnlig upplevelse där keramiken och kreativiteten står i centrum med naturen som vår största inspirationskälla.

”Av jord är du kommen av jord ska du åter varda”

Moa, Hannah, Eva och Olof Paradis med Personal

FORMGIVARE AV THE DRESSED TABLE

ÅSA-KARIN KARLÉN

2013 startade jag en blogg som ett slags hyllningsprojekt till naturen under namnet Flowers and Feasts.

Under ett års tid plockade jag varje dag växter och gjorde arrangemang, buketter och stilleben av som jag fotograferade och skrev om. Jag fick mycket uppmärksamhet och efter en tid förlades bloggen på tidningen Feminas hemsida och jag började även göra fotoreportage för flera olika tidningar.

I en värld där allt snurrar allt fortare och det mesta går att få tag på året runt, så även blommor, känner jag ett behov av att stanna upp och se det som finns omkring oss, på riktigt. Det som inte är framtvingat på konstgjord väg.

Naturen ändrar sig varje dag hela året och man kan se dag för dag hur gräset ändrar färg. Även i december. Naturen och skogen är en magisk och levande plats där växterna hjälper varandra att växa och överleva.

Naturen i sig är min inspiration. Det kretslopp som hela tiden pågår och cykliskt återkommer.

På hösten lägger sig trädens löv som ett täcke över marken, på så vis kan den process i marken påbörjas som ska ge oss våren med all sin sprängkraft. Som vassa spjut skjuter knoppar rakt genom fjolårslöven och ofta får lövet följa med hela vägen upp för att till sist trilla av och återgå till jorden.

Dessa processer försöker jag återskapa i mina arrangemang och buketter. Ett utsnitt, precis som det är.

Naturen själv är en överlägsen formgivare och jag kommer aldrig kunna mäta mig. Jag försöker bara fånga ett ögonblick.

CHRISTIAN JOHANSSON0

Christian är ett unikum. Hans DNA har en sammansättning som skapelsen har vågat ta ut svängarna. Rejält. Han är kommen ”from overseas”, från Säffle i Värmland. Som han själv beskriver det, såg han Kinnekulle och blev nyfiken. Nyfikenheten gjorde slag i saken och han flyttade hit. Sedan 2016 bor han i Hällekis, i den gamla folkskolan mitt i byn, snett emot Coop. Med Vänern och Kinnekulle i sin omedelbara närhet.

Här finns Christians trädgård. En skapelse som mer verkar handla om att trädgården tillåts hitta sin egen väg i samspel med en lyssnande och lyhörd vän. Trots att de raka raderna av växter saknas ger trädgården en harmonisk ordning. Har finns inte heller den såriga avtäckta jorden. En av Christians såningsmetoder är att ta en näve frön och kasta över axeln för att sedan täcka med halm.

Under senare år har Christian öppnat sin trädgård för olika evenemang med marknad, musik och fika. Trädgården är annars inte öppen i traditionell mening. Men Christian är en välkomnande själ och tar emot besökare med öppet hjärta. På sommarhalvåret finns också växter, grönsaker och frukter för försäljning.

Här finns också hunden. Eller mer korrekt uttryckt så är det Ferenc, en ungersk Vizla, som håller koll på allt som rör sig i och utanför det revir som han är satt att upprätthålla en för honom acceptabel ordning inom. Dock är han precis som sin vän Christian en själ med öppet hjärta och välkomnar besökare. När väl ordningen är återställd återtar Ferenc sin grevliga kroppshållning och betraktar överseende det som sker.

Christian är en konstnärssjäl som låter allt han gör påverkas av detta. Han är konstutbildad och har konstkarriär bakom sig, han överför detta till sin trädgård och inte minst på mat och bakande. För Christian är allt konst, estetik och ett bejakande av livet.

Text Roger Karlén