PORSLINSFESTIVALEN GENOM ÅREN

I Lidköping har ”porslinet” (Rörstrands Porslinsfabrik) varit något som alla känt till. Från tidigt 1900-tal har det tillverkats porslin i Lidköping. Rörstrands blev ett varumärke som fanns i alla hem. Lidköping är därför en naturlig plats i Sverige för en festival inom porslin och keramik.

Grundaren till Porslinsfestivalen i Lidköping är Kent Ericsson som arbetade nära Carl-Harry Stålhane, konstnär och knuten till Rörstands konstavdelning. Kent inspirerades av den internattionella porslinsfestivalen i Faenza i Italien och på den vägen är det.

Även Formakademin i Lidköping, f d PKI-skolan, Porslin- och Keramik-industriskolan grundades av Kent Ericsson och Carl-Harry Stålhane.

Porslinsfestivalen Kent
Kuriosa Porslinsfestivalen, ARTIKEL FRÅN 2 JULI 1982

KURIOSA

Porslinsfestivalen startade första gången 1981 och har sedan dess utvecklats och förändrats genom åren. Centrala platser har varit Nya Stadens Torg, PKI-skolan i Tofta, några år hos våra Nordiska grannar Norge, Danmark och Finland samt på senare år som Bienal på Rörstrandsområdet i Lidköping.

Här ser vi delar av ett urklipp från GöteborgsPosten 2 juli 1982, artikel skriven av Alf Håkansson.

PORSLINSFESTIVALEN 2022

Nyfiken på hur Porslinsfestivalen sett ut tidigare? Här kan du spana in aktiviteter och program från Porslinsfestivalen 2022.

Prova på-drejning-Porslinsfestivalen i Lidköping 2022