Porslinsfestivalen i Lidköping 2024 | 24 Augusti

PORSLINSFESTIVALEN GENOM ÅREN

Porslinsfestivalen Kent

I Lidköping har ”porslinet” (Rörstrands Porslinsfabrik) varit något som alla känt till. Från tidigt 1900-tal har det tillverkats porslin i Lidköping. Rörstrands blev ett varumärke som fanns i alla hem. Lidköping är därför en naturlig plats i Sverige för en festival inom porslin och keramik.

Grundaren till Porslinsfestivalen i Lidköping är Kent Ericsson som arbetade nära Carl-Harry Stålhane, konstnär och knuten till Rörstands konstavdelning. Kent inspirerades av den internattionella porslinsfestivalen i Faenza i Italien och på den vägen är det.

Även Formakademin i Lidköping, f d PKI-skolan, Porslin- och Keramik-industriskolan grundades av Kent Ericsson och Carl-Harry Stålhane.

Porslinsfestivalen startade första gången 1981 och har sedan dess utvecklats och förändrats genom åren. Centrala platser har varit Nya Stadens Torg, PKI-skolan i Tofta, några år hos våra Nordiska grannar Norge, Danmark och Finland samt på senare år som Bienal på Rörstrandsområdet i Lidköping.

HIPP HIPP HURRA!

2021 fyllde Porslinsfestivalen 40 år. Festivalen var planerad att gå av stapeln som ett jubileumsår, men pandemin satte stopp. I år firas jubilaren genom ett fotogalleri i korridoren till konsthallen. Fotografierna är utvalda från NLT´s (Nya Lidköpings Tidning) fotoarkiv som under åren skrivit och fotat vid varje tillfälle.

Tack till NLT!

LITE KURIOSA

Kuriosa Porslinsfestivalen