KERAMISKT VEDBRÄNNARSEMINARIUM 25 AUGUSTI

I anslutning till Porslinsfestivalen 2024 har vi glädjen att kunna bjuda in till ett endagsseminarium om keramisk vedbränning.

Vi vill sprida kunskap om vedbränning, utbyta erfarenheter och skapa kontakter mellan vedbrännare. Talare är Jan Åke Andersson, Steven Jones, Joel Stuart Beck och Anne Mette Hjortshöj. Dagen avslutas med ett panelsamtal där det är möjlighet för publiken att ställa frågor.

Datum: Söndag 25 augusti 
Tid:
Kl 9.30-17.00
Plats: Röda Kvarn, Torggatan 8, Lidköping
Kostnad (inklusive fika): 500 kr, keramikstudenter 100 kr

Vill du anmäla dig? Läs mer här.

DAGENS TALARE

Under det keramiska vedbrännarseminariet är vi glada att välkomna fyra talare tillika keramiker med olika fokusområden, som kommer bjuda på spännande föredrag om sina specialistområden och egna verksamheter. Nedan presenteras talarna Joel Stuart Beck, Anne Mette Hjortshöj, Jan Åke Andersson och Steven Jones.

Joel Stuart Beck

Joel Stuart-Beck är 36 år och bor i Arvika där han arbetar som keramiker i tredje generation. Hans brukskeramik är ofta rikligt dekorerat och tjockt glaserat med rinniga askglasyrer som bränts i vedugn.

Under sin utbildning på HDK gick Joel även som lärling i Norge, Danmark och England för att lära sig bygga och bränna vedugnar.

Joel Stuart Beck kommer att prata om vedbränning och reduktionsglasyrer.

Anne Mette Hjortshöj

Anne Mette Hjortshöj använder lera och andra lokala material från Bornholm som hon gräver fram  från den omgivande landsbygden och kusten. Hennes keramik är vedbränd, och en del saltglaserade i den andra kammaren i hennes tvåkammarugn.

Hon säljer sina verk enbart genom Goldmark Gallery, England.

Anne Mette kommer att prata om saltglasering, hur hon använder lokala material och hur hon arbetar med sin tvåkammarugn.

Jan Åke Andersson

Jan Åke Andersson är keramiker från Tibro med mångårig erfarenhet av vedbränning och att bygga ugnar. 

ELDEN ÄR MIN VÄN OCH LÅGAN ÄR MIN PENSEL.

Jan Åke kommer att berätta om sina erfarenheter av över 40 år som vedbrännande keramiker och fokusera på eld.

Steven Jones

Steven Jones bor och arbetar i Värmland. Han har arbetat med vedbränning sedan slutet av 70-talet. “I 44 år av vedbränning och saltglasering har jag sökt en balans mellan det som är avsiktligt och det som är oförutsägbart i bränningsprocessen. Trots mina intentioner under dessa år vad gäller formande, dekorerande och placerande av lerföremål i ugnen, så har elden alltid sista ordet. Ibland jobbar vi bra ihop.”

 Steven kommer att prata om olika typer av vedugnar.

ANMÄLAN

Anmäl dig till vedbrännarseminariet genom att mejla Börje Eriksson på eriksson.borje@hotmail.com.

Betala till: Bankgiro 531-7375 eller Swish 1231128123

Kostnad (inklusive fika): 500 kr, keramikstudenter 100 kr.
OBS! Glöm inte att skriva ditt namn som referens när du betalar.

Arrangörskommittéen för vedbrännarseminariet i samarbete med Mellby Fria Kulturkommun. Tack till NBV Väst, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Estrid Ericsons stiftelse och Lidköpings kommun.

Börje Eriksson & Calle Forsberg