POST PORSLINSFESTIVALEN

Bilder från Aktiviteterna under Porslinsfestivalen i Lidköping 2022. Håll till godo! 

DELTAGANDE

Under Porslinsfestivalens tre dagar har du som besökare möjlighet att erövra nya kunskaper både genom att betrakta professionella keramiker och genom att prova på olika keramiska uttryck. Mångfallden är stor!

KERAMISKA CLINICS

I tält 4 – Keramiska clinics – kan du se olika arbetsmoment och uttryck med leran som medium. Vissa aktiviteter erbjuder workshop. 

GRETA BOLIN – SOM HUND & KATT

På workshopen ”SOM HUND & KATT” får man möjlighet att tillsammans med Greta Bolin modellera djur utifrån redan drejade cylindrar i varierande storlek.

Greta är verksam i Lidköping där hon har sin studio på Limtorget i den så kallade gamla staden. Katt eller hund går bra att tas med hem efter genomförd workshop där leran sedan kommer att torka.

MARTIN HANSSON

Martin Hansson har sin ateljé och verkstad i Husaby. Martin är skulptör och arbetar i olika material som brons, keramik och trä. Han utforskar på olika sätt djurens komplexa relation till naturen.

I ett flertal arbeten har han undersökt hur levande varelser anpassar sig till nya miljöer och Martin fångar dess karaktär och formspråk i olika situationer. Under porslinsfestivalen kommer han att arbeta med en friskulptur.

SANNI ALATYPPÖ och SIMONE SAGERSTRÖM BLOM

VINDMINNESMASKINEN

JENS ISAKSSON

Jens Arvid Isaksson är helt enkelt det jag kallar mitt företag och det är namngivet efter mig själv. Jag har nyligen studerat Produktdesign på Malmö universitet och påbörjat mitt liv som formgivare. Brukar beskriva att jag är född och uppväxt i en krukmakarverkstad i Skåne och har genom det en stark koppling till just lera och hantverk. 

Vindminnesmaskinen är en produkt av min barndom men även min vilja att skapa med både finurliga och tekniska lösningar, centrala delar i mitt skapande även nu. Som designer har jag valt att alltid hålla mig till det material som jag anser vara bäst för den produkten jag designar, det kan variera från trä, lera och till och med humanium metall (fredsmetallen som är gjord av nedsmälta vapen).

Men inför festivalen så har jag fokuserat på favoritmaterialet lera och ritat upp några produkter som jag ställer ut. En planterings-lösning samt ett vinställ. Dessa visar jag upp i samband med vindminnnesmaskinen som jag vill demonstrera och om vinden tillåter visa hur den arbetar. Maskinen är ca 2 meter hög och man kan räkna med ca 1,80 m bred, den innehåller många rörliga delar. Tanken är att när det blåser så printar den automatiskt ut lera som bildar små verk som jag valt att kalla vindminnen.  

Lite länkar till mig: 

HEMSIDA

PROVA PÅ

I tält 6 – 10 kan du delta i olika keramiska aktiviteter.

BRITTA BOLTON

Föreviga dig själv på Porslinsfestivalen. Nu har du chansen att få göra ett eget litet självporträtt.

Mötte leran i England 1974, hade turen att få bra lärare från start och har sedan dess haft keramik som min hobby.

Idag leder jag kurser som riktar sig till både nybörjare och mer erfarna i studieförbundet Vuxenskolans regi men deltar också i många evenemang som Folkets Hus i Lidköping ordnar som Konstafton och Barnens Bästa Lördag uppe i bions foajé.

Britta är verksamhetsansvarig för Folkets Hus keramikverkstad i Lidköping.

ANN WIKLUND och HJÖRDIS BLOMBERG

Vi har öppen verkstad på NBV Väst Skaparverkstad alla dagar. Vi visar vår verksamhet med studiecirklar och skapande skolaprojekt.

Tider för att prova på drejning i Skaparverkstaden:

Fredag kl 14.00-16.00
Lördag kl 10.00-12.00, 14.00-15.00
Söndag kl 12.00-15.00

Kostnad 100 kr 

Betalas på plats med Swish eller kontant.

Vi kommer även att ställa ut alla drejade skålar från sommarens barndrejning samt andra tillfällen. Välkommen att hämta din skål.

BRANSCHUTSTÄLLARE

FRU NYPON

Butik som säljer keramikverktyg för att dekorera keramik. Hos oss hittar du mönsterkavlar, stämplar, mönsterrullar, carving- och texture tools.

WEBBSHOP
Fru Nypon
DECOPOTTERYCOLOUR

Prova på och produktinformation med Rósanna från decopotterycolour. Rósanna svarar på era produktfrågor och visar dekorteknik med bland annat Watercolour – Akvarellfärg för keramik.  

Du hittar oss dels i NBVs lokal på Rörstrandsområdet och dels i ett av tälten som pop-up butik med försäljning av decopotterycolours produkter med fina festivalerbjudanden!

KERAMIKMAGASINET

Tanken och idén om magasinet skapades och togs fram när tiderna innebar mycket arbete hemifrån för oss alla.

Jag tyckte att det saknades något som egentligen från början mest skulle vara som en folder med fina inspirationsbilder i.

HEMISIDA
Keramikmagasinet
PRINT & DESIGN

Hos oss kan ni designa ert eget porslin. Vi tillverkar keramiska dekaler och du kan få hjälp med med allt ifrån originalarbete till färdigbränd produkt. 

-Vi köpte Rörstrands screentryckeri när man lade ner fabriken i Lidköping år 2005. Sedan dess har vi hjälpt till med Keramiska Utsmyckningar o dekorerat allt slags porslin o keramik.

 
Print & Design
Print & Design

MERA...MERA...MERA

PORSLINS”CROSS”

2022 startar initiativet att under varje festival påbörja och framåt inviga en utsmyckning för Poslinsstaden Lidköping och som på sikt skall göra det omöjligt att undvika den keramiska traditionen Lidköping har att förvalta. Ett arv som vill utvecklas.

De flesta drejade föremål startar med en cylinder som sedan omformas. Under en av aktiviteterna för årets porslinsfestival, ”PORSLINSCROSS” fylls 12 cylindrar i plexiglas med porslinsskärvor. Du som besöker festivalen kan ta med keramik och porslin som du inte längre vill ha i skåpen för att i ett av festivalens besökstält krossa godset och lägga ner det i en cylinder. På så vis blir du som besökare medskapande till ett av verken till Porslinsstaden Lidköping. Det kommer även finnas befintlig keramik att krossa.

Cylindrarna skall därefter sammanfogas på lite olika vis till pelare och placeras ut i Lidköping. Verket har fått namnet ”PEICE by PIECE”!

VÄLKOMNA!

Vill du stödja initiativet?

KAFFEKALASET

Det stora kaffekalaset är tradition! Köp kaffe och kaka för 75 kr och behåll muggen! (värde 239 kr). I år Pli Blanc från Rörstrand.

Gäller de första 1 000 besökarna.

MISSA INTE!

Se program

SAFTKALASET

Saft i mugg från Rörstrand med kaka, 50 kr. Muggen blir din och du tar med den till tält 2 där du kan måla mönster och bilder med keramiska pennor. Bränner gör du hemma i hushållsugnen. 

Gäller de första 200 besökarna.

MISSA INTE!

Se program

HÄLSA PÅ MUMINTROLLET & LILLA MY 

Porslinsfestivalen får finbesök av självaste Mumintrollet och Lilla My. Så ta med hela familjen och träffa dom på söndag 21/8 mellan kl 11-15. 

Mumin tipspromenad med möjlighet att vinna Mumin porslin från Iittala Outlet.

Se program

I SAGANS TÄLT

med Marita Sonestedt. Från 3 år – –

Sagan om bockarna Bruse berättas med tyglappar och med mig själv som scenografi + sång och ramsor.

Sagan om Korven berättas med lera och rekvisita. Bl.a en stor gryta.

Muminkaraktärer i en saga. Filifjonkan, Lilla My och Mumin. Sång å ramsor

ÅTERBRUKSVECKAN

Här kan du skapa av återbruksmaterial och mosaikteknik tillsammans med Vänermuseet!

Vänermuseets olika återbruksteman fortsätter som familjeaktiviteter i höst – håll utkik på vår hemsida 

VÄLKOMMEN PÅ SPEEDRÅDGIVNING I LIDKÖPING

Funderar du på att starta företag? Under fredagen har du möjlighet att komma och prata med oss om dina funderingar och diskutera alla de frågor du kan som blivande eller nybliven företagare. Vi delar generöst med oss av tips och råd och du får ett bollplank att diskutera din idé med. Självklart helt kostnadsfritt.

NyföretagarCentrum Lidköping

SKAPARVERKSTAD

Fritt skapande med material av alla slag!