Porslinsfestivalen i Lidköping 2024 | 24 Augusti

KERAMISKT DESIGNTORG

Njut av mångfalden och passa på att hitta unika uttryck till dig, hemmet eller kanske presenten du letat efter. På designtorget finns keramik till försäljning och är bemannat av både personal och flertalet keramiker. Betalmetoden är huvudsakligen Swish.

UTSTÄLLARE

ALICIA SAMSSON

Find what is in your nature and follow it

Dessa ord är inspirationen till min resa som keramiker. Från att bara sitta med leran i händerna, utan att kunna göra någonting med den, till att starta ett eget företag och hyra en liten källarlokal till att nu sälja mina verk är min ”My Clay Journey”.

Jag heter Alicia Samson och är en självlärd keramiker från Kapstaden, Sydafrika som numer bor i Stockholm. Jag jobbar främst med tummningstekniken och varje verk har sin egen form och sitt egna uttryck. När jag gör mina smörknivar i porslin så använder jag mig av kavlingstekniken.

Med mina smörknivar så vill jag kombinera hantverk med traditionella bruksföremål och med en stor portion av det roliga och färgglada som inspireras av mina Sydafrikanska rötter.

Porslin är den svåraste leran att jobba med och den måste hanteras försiktigt och med respekt. Den påminner mig om livet och vår mänsklighet, för att få ut det bästa så måste de båda vårdas med omtänksamhet.

Jag tycker om att skapa intuitivt och naivt eftersom det ger mig glädje.

Välkommen till My Clay Journey by Alicia Samson

ÅSA FÄLLGREN

Jag har varit verksam keramiker i snart 30 år. 1992–94 gick jag på Porslins- och Keramikindustriskolan i Lidköping. 1995 efter avslutad utbildning startade jag egen studio och jobbade deltid bland annat på Keramikskolan som lärare i drejning, dekortekniker och olika bränningsmetoder.

Jag gör oftast bruksföremål, med egen glasyr och dekor mest i stengods eller porslin och bränner både reducerat och oxiderat, beroende på det uttryck jag tänkt mig. Min huvudsakliga framställningsmetod är drejning och arbetar i stengods eller porslin. Jag tillverkar mina egna glasyrer och sintringsengobe.

Jag har gjort en del offentliga utsmyckningar i min förra hemkommun Götene och tex gjort all keramik till Arn-filmerna, efter historiska förlagor.

CAROLINE FREDRICSSON

KERAMIKER • DESIGNER • FORMGIVARE

Jag är utbildad keramiker och formgivare och designar och producerar alla mina alster för hand i min verkstad.

Ett kännemärke för mina produkter är att de främst är gjorda i tunt porslin och i stilrena former som ger en känsla av lätthet och exklusivitet.

“Jag värdesätter kvalité och yrkeskunskap och ställer oerhört höga krav på min prestation. Tack vare det, håller mina produkter en hög standard. Jag vill skapa saker som kan förgylla människors vardag, porslin som går att använda varje dag, men som känns lika lyxiga som till en helgdagsbjudning”

KRUKMAKARGÅRDEN

Annika och Lennart Eisenhart driver sedan 44 år Krukmakargården i Karlskoga.

Vi gör drejat bruksgods som förgyller vardagen och även kortare serier av unikt vedeldat mer experimentell keramik.

HEMSIDA

LINDA GUSTAVSSON

Jag är Björnsdotter Keramik, Linda Gustavsson till vardags. Jag är keramiker utbildad på Formakademin i Lidköping och jag skapar (mest) bruksgods i stengodslera. Form och funktion är viktigt för mig då jag vill att mina verk ska brukas, få vara med i vardagen och därigenom förgylla den.

Min inspiration kommer mest från naturen och skogen, särskilt min älskade Vänern som jag har precis runt knuten. 

Vatten och mossa är två av mina viktigaste stödord i formgivningen av mina alster, jag sätter även stor vikt vid kvalité och hantverkskänsla. 

GRETA BOLIN

Greta är verksam i Lidköping där hon har sin studio på Limtorget i den så kallade gamla staden. 

 
NINA BERGQVIST

Min keramiska karriär startade på Porslin- och Keramikindustriskolan i Lidköping. Skolan startades av Carl-Harry Stålhane och Kent Ericsson år 1988. Där fick jag kunskaper om keramisk produktion och tillverkning inom keramikindustrin. Det var främst två tekniker som jag då prioriterade; drejning och gipsteknik. Jag utbildade mig till gipsmodellör, den första kvinnliga i Sverige!

År 1996 startade jag mitt första företag, Lidköpings Keramik, ihop med  Kent Ericsson. Vi inriktade oss på att tillverka åt  formgivare och keramiska företag.

Sex år senare, 2002 startade jag mitt första egna företag, Formfabriken. Där arbetar jag med tillverkning åt formgivare men har också en egen produktion.

Jag har alltid varit intresserad av färg och form och hämtar mycket av min inspiration av arkitektur och vår fantastiska natur.

MAJA FLORELL & JOHANNA STEN

Maja Florell är utbildad vid Formakademin och Nyckelviksskolan och jobbar mest i stengods.

Johanna Sten är utbildad vid Formakademin.

INGER LAMPEGÅRD HELLERTZ

Arbetar fram mina keramiska former genom att kavla eller att bygga dem i smått eller stort. Målar gärna med glasyrer så att föremålen får olika uttryck. 

Har undervisat på Formakademin i Lidköping under många år. 

JESSICA ICA KROON 

Jag fann keramiken i ett människomöte längs Ångermanälven när jag var som mest vilsen. I början av livet, i slutet av gymnasiet. Handgjort färgglatt kakel och brokigt blandat bruksgods gav mig en längtan. En fast och tydlig bild på hornhinnan. Dit, vill jag komma. Där, vill jag stå. I mitt eget skapade – i full färd med att diska. Det tog flera år för mig att landa tillräckligt för att våga satsa på just keramik. Krokig väg tog mig först in på fotografi och måleri och när jag väl höll andan och satsade hamnade jag först på kvällskurser hos ABF och när det snabbt inte räckte längre: på Formakademin här i Lidköping.

Att blanda och experimentera fram glasyrer, att bränna i olika atmosfärer och att lämna lite av kontrollen till ugnens levande process är det som lockar mig mest. Dreja är min främsta teknik. Jag trodde att bruksgods skulle vara självklart. Men så här i början av mitt skapande spelar det inte lika stor roll. Bara jag får dreja. Bara jag får skapa. Bara jag får leva med lera.

Gömmorna jag har med mig till Porslinsfestivalens Designtorg är mitt slutarbete på Formakademin 2022. De är en strävan efter spänst och ett stort kliv i rätt riktning.

JOSEFIN SVENSSON

Josefin är utbildad vid formakademin och Capellagården.

Min resa för keramiken började när jag var åtta år gammal då jag lät mina händer vidröra leran för första gången på en kvällskurs en dag i veckan. Sedan dess har jag varit fast och envis.

Leran har alltid funnits med under min uppväxt och alltid varit min livlina genom skolåren då jag kämpat med min dyslexi. Men det var inte förens jag var 19 som jag insåg att man faktiskt kunde utbilda sig inom keramik. Hösten 2019 började min resa på Formakademin och sen dess har jag varit helt uppslukad av det, och det var då som jag hittade hem.

Jag arbetar främst med stengods. Är mest en drejare men händer att jag tar en svängom i gipsverkstan. Min inspiration finner jag ofta från arkitektur, form, men också naturen.

Kika gärna in på mitt instagram konto

Foto Jessica Ica Kroon & Josefin Svensson

Foto William Petersen

SIMONE SAGERSTRÖM BLOM

”Född och uppvuxen i Lidköping har keramiken alltid funnits nära, men det var inte förrän i vuxen ålder jag själv satte händerna i leran. Under min utbildning på Formakademin upptäckte jag även gipsen, ett fantastisk material att använda som hjälpmedel till leran. Balanserandes mellan dessa två har jag hittat min plats.

Jag finner inspiration i funktion, ett föremål kan både vara vackert att se men också uppfylla ett syfte. Med gipsen kan man skapa strama former likaväl som lekfulla designer; allt med följsamma linjer, medans att skapa i leran med händerna ger rörelse åt keramiken. Varje design har sitt sätt att tala.”

SANNI ALATYPPÖ

Keramiker och kreatör. Inspirationen till mitt keramiska formspråk finner jag i skog, hav, fantasin och bland mina minnen. 

Följ mitt skapande på Instagram 

Foto William Petersen

ANNA LÖWENHIELM

Jag heter Anna och är verksam på Skogsö i Stockholms inre skärgård. Jag formger och tillverkar keramik för hand i små serier. Min strävan är att keramiken ska vara funktionell och hålla för vardagsbruk under många år. Därför är former och glasyrer lågmälda och i första hand tänkta att framhäva innehållet. Jag utgår från konkreta behov i mitt eget hushåll eller önskemål från mina kunder. Samtidigt gillar jag att experimentera och utforska nya idéer. På så sätt förändras mitt sortiment kontinuerligt även om det förstås också finns favoriter som hängt med år efter år. Jag drejar i stengodslera som bränns i hög temperatur för att tåla såväl dagligt slitage som diskmaskin, mikrovågsugn och ugn.

Min ambition är även att sprida kunskap om hur keramiken kan vara en källa till glädje och kreativitet. Jag erbjuder kurser på olika nivåer och genomför projekt i grundskolan för att väva in skapande moment i den teoretiska undervisningen. För den som vill jobba på egen hand finns mitt gör-det-själv-koncept “Leran i lådan”.

HEMSIDA

BÖRJE ERICSSON

Är keramiker som väljer att bränna mitt gods i vedeldade ugnar.  

Belöningen för den extra tid det tar att bränna med ved kommer när jag plockar ner ugnsdörren, det känns som julafton.  

Underskottet på syre inne i ugnen förändrar färgen på framför allt koppar och järn. Godset utsätts dessutom för lågorna och askan vilket skapar en ärlig estetik som jag älskar. 

HEMSIDA

MARGARETA JOHNSSON

Utbildad på Formakademin och verksam i Lidköping. Arbetar i porslinslera och stengods.

HEMSIDA

MIA SCHNITZLER – KLEI STUDIO

Klei är modern och tidlös formgivning. Enkelt och rent, välgjort med fokus på hantverket. Jag älskar bruksgods – produkter som används dagligen, och förgyller mitt liv med konstgods – produkter att njuta och hänförs av.

 

WALL of CUPS

STORT TACK! till alla er som skänkte en mugg till Porslinsfestivalen i Lidköping 2022. Erat bidrag hjälper nästa festival att se dagen ljus!

I år har vi ett nytt event på porslinsfestivalen som vi hoppas ska bli mycket populärt. Vi bjuder in deltagare och besökare att stödja festivalen genom att ta med en egentillverkad kopp/mugg som doneras för att inkluderas i en säljande utställning. Om du inte är en tillverkare får du gärna ta med en ”kopp” av någon av dina favoritkeramiker. Varje mugg/kopp som ställs ut kommer att säljas till ett pris som bestäms av givaren och intäkterna kommer i sin helhet att användas till att utveckla framtida festivaler.

Hur deltar du?

Tanken är enkel. Du fyller i formuläret nedan och bidraget noteras. När du anländer till festivalen, deponerar du ditt bidrag och uppger ditt namn hos funktionär i Designtorget, där Wall of  Cups presenteras i en utställningshylla.

Du är mycket välkommen att lägga till ett kort eller en broschyr om dig eller din keramik så att utställningsbesökare får veta vem som gjort föremålet och hur de kan kontakta dig om de så önskar.

För dig som önskar köpa en mugg/kopp från Wall of Cups

Under fredagen visas utställningen för val av mugg/kopp. Du kan då begära ett könummer som talar om i viken turordning du kan välja mugg/kopp. Först till kvarn gäller!

På lördag 14.00 – 15.00 är försäljningen i gång och vi ropar vi ut könummer. Tänk på att utifrån ditt nummer utse flera favoriter.

Porslinsfestivalen är mycket tacksam om du finns med och bidrar till detta event.  Både som donator och som kund. Alla bidrar till att festivalen får välbehövlig finansiering för att säkerställa att kommande blir ännu större och bättre i framtiden

Till dig som bidrar med mugg/kopp

Fyll i formuläret nedan, skicka in och lämna din mugg till funktionär i Designtorget vid ankomst.

[contact-form-7 id=”4454″ title=”Wall of Cups”]